Жовтоводська битва

«Желтоводская битва имела для украинского народа такое же значение, как в свое время Куликовская битва для российского народа». Елисаветград. История. Научно-популярный очерк. П Кизыменко, М.Тупчиенко, П.Босый)

«Перший етап битви — облога польского табору, відбувся з 29 квітня по 15 травня 1648 року в квадраті сучасних сіл: Жовте, Пахарівка, Дмитрівка, Жовтоолександрівка. Другий етап — розгром польского війська 16 травня, під час його відступу паралельно балці Княжі Байраки в районі сіл Попельнасте, Грамівка і Григорівка».

Так стверджує військовий історик, лауреат премії Яворівського, кандидат історичних наук — Іван Стороженко.

На кордоні Олександрійського району і Дніпропетровської області є унікальний туристичний об’єкт і маршрут. В 1998 році в селі Жовтоолександрівці П`ятихатського району Дніпропетровської області було відкрито унікальний пам’ятник на честь 350 річниці Жовтоводської битви. Можливо, для когось це стане новиною, але перемогу над польским військом Богдан Хмельницький здобув зовсім не ПІД, і навіть не ПОБЛИЗУ міста Жовті Води. Битва відбулася у верхів’ях річки під назвою Жовта Вода. (За деякими версіями — це назва озера. Ні річка, ні озеро до нашого часу не збереглися.

Ґрунтуючись на дослідженнях Стороженка і було обране місце для зведення монумента. Відкриття відбулося в присутності величезної кількості місцевих жителів та гостей, офіційних осіб та делегацій, телебачення та преси. Освятив пам’ятник патріарх Філарет.

На відкритті пам’ятника несподіваною, але приємною сенсацією став виступ кримськотатарської делегації, концертна програма фольклорного колективу з Криму, а також безкоштовне розповсюдження унікальної книги про історію та страждання кримськотатарського народу.

Символічно, що автори пам’ятника увічнили не тільки успішний початок Визвольної війни українського народу проти польських колонізаторів, але й допомогу в цій битві союзного кримськотатарського війська під проводом Тугай-бея. В цій вірності історичним фактам — унікальність цього пам’ятника. Адже трагічне минуле польського, українського та кримськотатарського народів багато що підказує сучасникам, й багато від чого застерігає.

6 — 7 травня 2006 року в м. Жовті Води проводився історико-художній фестиваль «Пам`ятаємо минуле, дбаємо про майбутнє», присвячений 358 річниці перемозі у Жовтоводській битві. Тоді українське козацьке військо під проводом Богдана Хмельницького та союзне крімськотатарське військо на чолі з Ислам-Гиреєм здобуло блискучу перемогу над польським військом під командуванням Потоцьким. Відбулась науково-практична конференція, на якій виступили представники українької та кримськотатарської сторони: вчені, журналісти, студенти та старшокласники. Учасники фестивалю відвідали Княжі Байраки в селі Жовтоолександрівці,. П`ятихатського району, де поклали квіти до пам`ятника героям Жовтоводської битви.

Кримськотатарська делегація, привезла в своєму складі близько ста майстрів народних промислів, художників, театральні та художні колективи. Відбулися виставки та майстеркласи для української та кримськотатарської молоді. Святкування історичної перемоги завершилось грандіозним спільним концертом. В ньому прийняли участь гості з Криму та кращі колективи з Жовтих Вод. Мета фестиваля — сприяти розвитку історичної пам,яті учнівської та студентської молоді, формування толерантних міжнаціональних стосунків та становлення молодіжних лідерів нової формації. Якби подібні заходи стали постійними, це б спрацювало на процвітання нашої багатонаціональної України.

©   Валерій Жванко за матеріалами газети «Городской курьер», 2002, 2006 р.р.

Увійти

Зареєструватися

Скинути пароль

Будь ласка, введіть ваше ім'я користувача або ел. адресу, ви отримаєте лист з посиланням для скидання пароля.